Skip to content

dos_logo

Simon Trussevich je bil 29. septembra na I. redni seji Parlamenta Dijaške organizacije Slovenije izvoljen za Predsednika Dijaške organizacije Slovenije.

PREDSEDSTVO DIJAŠKE ORGANIZACIJE SLOVENIJE 2021/2022

Konec septembra 2022 je potekala I. redna seja parlamenta Dijaške organizacije Slovenije. V okviru seje so bile izpeljane volitve za predsednika, člane predsedstva in svet organizacije. Za predsednika Dijaške organizacije Slovenije je bil izvoljen dijak Gimnazije Bežigrad, Simon Trussevich. 30. septembra 2021 je Predsedstvo Dijaške organizacije Slovenije imenovalo za člana Sveta Vlade RS za mladino. 6. oktobra 2021 pa je Simon Trussevich postal tudi predstavnik v Medgeneracijski koaliciji Slovenije (MeKoS), v okviru katere zagovarja prioritete mladih. Pred državnozborskimi volitvami 2022 je Trussevich na tiskovni konferenci MeKoS predstavil želje mladih do nove Vlade RS.

Na čelu Dijaške organizacije Slovenije je Simon Trussevich izpostavil kar nekaj ciljev in napovedal čim boljšo realizacijo celotnega programa. Predsedstvo DOS je pod vodstvom Trussevicha v mandatu 2021/2022 izpeljalo več kot 25 dogodkov in prireditev, obiskalo preko 40 slovenskih srednjih šol in 7 regij, se vedno oglašalo ob vseh mladinskih problematikah, pomagalo vladi in državnemu zboru pri snovanju relevantnih zakonov za mlade. Še več informacij o delu Predsedstva DOS 2021/2022 lahko najdete na družbenih omrežjih organizacije na Instagramu in Facebooku.


Poleg njega predsedstvo Dijaške organizacije Slovenije sestavljajo:
– Živa Dokl (Šolski center Velenje), predsednica odbora za regionalno sodelovanje in povezovanje;
– Mark Djurašević (Gimnazija Koper), predsednik odbora za PR;
– Matic Kramberger (Gimnazija Ptuj), predsednik odbora za izobraževanje;
– Nastja Orel (Gimnazija Nova Gorica), predsednica odbora za mednarodno sodelovanje;
– Anabel Todorović (Gimnazija Koper), predsednica odbora za socialo;
– Majk Zupančič (Gimnazija Moste), predsednik odbora za kulturo, šport in obšolske dejavnosti.

V svet Dijaške organizacije Slovenije je bilo izvoljenih 11 svetnic in svetnikov.

Vabljeni k ogledu programa dela za mandatno obdobje 2021-2020.

Simon Trussevich (levo) in Nastja Orel (desno) na regijskem obisku na Goriškem na Gimnaziji Nova Gorica
Simon Trussevich na regijskem obisku Dolenjske na dogodku “(Ne)dobrodošli” na Gimnaziji Novo mesto
Marike Grubar (levo), Simon Trussevich (na sredini) in Rudi Medved (desno) na tiskovni konferenci na Ministrstvu za obrambo v zvezi s Covid-19 dodatki
Predsedstvo DOS na obisku pri Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju predstavlja vidike delovanja organizacije in pogled na aktualno politično situacijo

Simon Trussevich je v Dijaški organizaciji Slovenije aktiven vse od svojega prvega letnika. Leta 2020 je postal poslanec Gimnazije Bežigrad v Dijaški organizaciji Slovenije in Dijaški skupnosti Ljubljana, leta 2021 pa je prav tako postal član Odbora za mednarodno sodelovanje Dijaške organizacije Slovenije. Septembra je bil Trussevich izvoljen za Predsednika Dijaške organizacije Slovenije.

V prvi vrsti se Simon Trussevich zavzema za povezovanje vseh slovenskih dijakov in vključitev neaktivnih Dijaških skupnosti v procese soodločanja. Pomembno se mu zdi, da Dijaška organizacija Slovenije zastopa pravice in interese ter uresničuje želje vseh dijakinj in dijakov v Republiki Sloveniji ne glede na kraj bivanja, nivo izobraževalnega programa in osebne okoliščine.

Ključno se mu zdi, da DOS deluje tako na vsebinskem kot tudi na projektnem področju, saj le tako zagotovimo veliko dodano vrednost dijakom v njihovih okoljih in pri izvajanju izobraževalnega procesa. DOS mora postati vodilna organizacija za iskanje predlogov za spremembe zakonodaje na področju dijaške problematike, odkritem pogovoru o izzivih dijakov v prihajajočem obdobju ter drugih priložnostih za aktivacijo vsega dijaškega potenciala.

Simon Trussevich in Zoran Janković na IV. redni seji Parlamenta Dijaške organizacije Slovenije v letu 2022
Dijakinje in dijaki na Dijaški nacionalni konferenci 2022 v Predsedniški palači
Predsedstvo DOS na predstavitvi zahtev mladih pri poslanskih skupinah Državnega zbora RS
Podelitev priznanj Naj dijakinja in Naj dijak na MIZŠ
DOS na poti Dolenjska v Novem mestu

Simon Trussevich na tiskovni konferenci Medgeneracijske koalicije Slovenije predstavlja zahteve mladih do nove Vlade Republike Slovenije 2022/2026

Izjava po izpogajanih covidnih dodatkih za dijake in študente

Nastop predsednika Dijaške organizacije Slovenije Simona Trussevicha v oddaji Jutro na Planetu