Skip to content

Naši projekti

V šolskih letih 2020-2021 in 2021-2022 je ekipa Bežigrajske inovativne skupnosti izpeljala več kot 30 različnih dogodkov, predavanj, prireditev in projektov na različnih področjih. Poudarek smo namenjali pestri paleti vsebin od zabave, kulture, športa in vse do znanosti. Prav tako smo pravice dijakov ves čas zagovarjali tudi na državni ravni skozi konstruktiven dialog s pristojnimi. Vabljeni k ogledu kratkega nagovora predsednika Simona Trussevicha ob začetku že davnega šolskega leta 2021/2022.

PROEJKTI V ŠOLSKEM LETU 2020-2021

BEŽIGRAJSKI KULTURNI MULTIPRAKTIK Z GLASBENO SKUPINO JOKER OUT

Dragi vsi! V ponedeljek 3. 5. 2021 smo izvedli izjemno zanimiv Kulturni multipraktik v družbi fantov iz glasbene skupine Joker Out. Spregovorili so o zadevah, ki jih ne boste slišali v navadnih intervjujih! Govora je bilo o glasbi, karieri, koncertih, načrtih za prihodnost in osebnih stvareh. Najlepša hvala mentoricama prof. Žerjav in prof. Petričić in predsedniku Skupnosti dijakov Gimnazije Bežigrad Simonu Trussevich za pomoč pri organizaciji, Tinkari Matičič za vodenje in seveda največja zahvala gre glasbeni skupini Joker Out za udeležbo. Vabljeni k ogledu!

ZNANSTVENI MULTIPRAKTIK Z DR. MATEJO LOGAR

V ponedeljek, 19. 4. 2021, ob 19.00 je preko aplikacije Zoom potekal Znanstveni multipraktik. 💉Naša gostja je bila vodja Strokovne svetovalne skupine za #covid19, dr. Mateja Logar, dr. med. Dr. Mateja Logar velja za eno vodilnih infektologinj v državi in je bila z veseljem pripravljena deliti svoje znanje ter odgovoriti na naša vprašanja.

💉Tema Znanstvenega multipraktika je bila SARS-CoV-2 in COVID 19.

💉Znanstveni multipraktik je potekal v dveh delih.

1. del je bil namenjen predavanju dr. Mateje Logar.

2. del je bil namenjan odgovorom na naša vprašanja, ki smo jih lahko zastavljali vnaprej ali v živo na predavanju.

Znanstveni muktipraktik je vodila dijakinja Gimnazije Bežigrad Ema Kocjančič, za moderiranje dogodka pa je bil odgovoren predsednik Skupnosti dijakov Simon Trussevich.

Lepo vabljeni k ogledu celotnega predavanja!

NAŠE PREDAVANJE O VPLIVU POTROŠNIŠKIH IZDELKOV NA JAVNO ZDRAVJE JE USPEŠNO IZVEDENO

Izvedli smo kvalitetno predavanje o temah, ki bi vse nas morale močno skrbeti. Iskrena zahvala gre predavatelju g. Luki Šolmajerju in vsem poslušalcem.

O čem točno je tekla beseda na današnje predavanju?

Potrošnik-industrija-izdelek. Kaj vemo o izdelku in industriji?

👉Cigareta je pripomoček za dovajanje nikotina (trde droge).

👉Cigareta je najsmrtonosnejši izdelek človeštva, v 20. stoletju ubije 100 mio. ljudi, v 21. bo med 300 in 400 milijonov, odvisno, kako dolgo se bo prodaja cigaret nadaljevala.

👉Kajenje povzroča 40% smrti zaradi raka, 17 vrst raka, srčno-žilne bolezni (infarkte, kapi), pljučne bolezni, nad 100.000 bolnikov s KOPB in posledično 3.600 smrti v Sloveniji – vsako leto.

👉Več kot polovica kadilcev umre zaradi posledic kajenja. Sestava 2/3 cigaret je tobak, 1/3 je več kot 600 kemikalij, cilj obdelave je povečanje zasvojljivosti izdelka.

👉Prevare: filtri, ki ničesar ne filtrirajo, lažne vrednosti nikotina/katrana/CO, laserske luknje v filtrih (podobno prevari VW). Dokazano zavajanje, organizirano laganje, obsodbe na sodiščih.

👉Sladke pijače: ekstremno visoke količine dodanih sladkorjev: nad 100 g/L. Povzročajo: srčno-žilne bolezni, debelost, sladkorno b., odpoved ledvic. 135.000 + 50.000 nediagnosticiranih bolnikov, naraščajoč trend.

👉Alkohol – kategorije pitja 5% abstinentov, 80% malo tvegano in tvegano pitje, 10% škodljivo pitje, 3-5% alkoholikov (sindrom odvisnosti od alkohola).

👉Posledice: upad miselnih sposobnosti, depresija, samomorilnost, epilepsija, raki, prometne nesreče. Do 1.000 žrtev v Slo, globalno do 3 mio. Vabljeni k ogledu celotnega predavanja! Zamislimo se in ustavimo zavajanje mladine!

NEFIKS KARIERNI DAN

V torek, 12.1.2021, smo na Gimnaziji Bežigrad v sodelovanju z zavodom Nefiks in Bežigrajsko inovativno skupnostjo uspešno izvedli Karierni dan – Prihodnost je v povezovanju. Udeležba in zanimanje je bilo izjemno. Gost Peter Mrdović pa nam je posredoval ogromno uporabnega znanja o priložnostih za mlade v Evropski uniji. Ker se zavedamo, da se nekateri dogodka niste udeležili, za vas na našem Youtube kanalu objavljamo celoten videoposnetek Kariernega dneva. Vsi ste vnaprej vabljeni k ogledu.

BEŽI TALENT SHOW

Na 1. online Beži Talent showu se je predstavilo 15 nastopajočih, ki so nam zaigrali, zaplesali in zapeli. Ker pa vemo, da si nekateri predstave niste mogli ogledati v živo, si jo lahko ogledate tu in zdaj!

0:00 Uvod 1:25 Tim Tekavec – rap 5:36 Sanja Kostič – klavir 8:44 Til Brežnik – hip hop 11:18 Borut Bončina – klavir 16:24 Hana Edhemović – petje 21:32 Lara Bončina – klavir 24:31 Martin Gubina in Kaja Škafar – rock’n’roll 27:43 Sofia Chernitsynoy – petje 30:35 Luka Planinc – klavir 34:09 Katja Kos – petje 37:44 Neža Tuma – petje 43:09 Tristan Flander – kitara in petje 46:43 Tara Kveder Anterič in Mitja Kuralt – ples 49:26 Zahvala